Beskrivelse af gartner og frøavler Christina Henatsch fra gårdfællesskabet Wulfsdorf i Ahrendsburg ved Hamborg
Christina Henatsch er uddannet biodynamisk gartner og har i mange år arbejdet med udvikling af nye sorter af forskellige grønsagstyper. Hun er gartner og sortudvikler på det biodynamiske gårdfællesskab Wulfsdorf. Gården har en stor grønsagsproduktion, 8 torvepladser i Hamborgområdet og en meget stor og flot gårdbutik.
Christina Henatsch er konsulent for den almennyttige fond Kultursaat, der virker for at sikre frø som et åbent tilgængeligt kulturmateriale, alle skal kunne avle videre på og tilpasse lokale eller regionale vilkår.
Christina er dynamisk og udadvendt person. Hun er meget seriøs og kreativ i sit arbejde, og kombinerer det med humør og latter. Hun rejser meget rundt til andre avlere i netværket, og til foreninger i mange lande for at oplyse om ”fri* og frugtbar frøavl”. Hun taler svensk/dansk, engelsk, hollandsk og fransk.
Hun har været i Danmark mange gang i forbindelse med temamøder for gartnere og forbrugere om frugtbare frø, ofte arrangeret af Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.
Christina er en ildsjæl, der brænder for at udvikle sorter, der kombinerer fem vilkår bedst muligt:
De skal bidrage til at gøre frøavl til en fri af patenter og i stedet være en mulig kulturel aktivitet*, der giver såvel private personer som erhvervsgartnere mulighed for at udvikle planter og sorter.
De skal sætte frugtbare frø, så gartneren, der dyrker grønsagerne, skal kunne tage frø af dem til de næste sæsoner. Det gør ham i stand til selv at udvikle sorten, så den passer bedre til hans jord- og klimavilkår og til den smag, størrelse m.m. han ønsker. De frugtbare frø gør ham desuden uafhængig af de stadigt større frøfirmaer, idet han ikke er tvunget til at købe nye frø hvert år
De skal give sunde afgrøder – både for planterne selv (modstandskraftige mod sygdomme) og for mennesker. For mennesker er afgrødernes smag, konsistens, farve og ”livskræfter” vigtige for nydelse og sundhed
De skal være med til at sikre den biologiske og genetiske mangfoldighed i vores grønsagsudvalg. De seneste 50 år er variationen af sorter i de grønsager, vi forbrugere køber, blevet stærkt indsnævret. De store frøfirmaer medvirker aktivt til denne udvikling.
De skal være en modstrøm mod den helt dominerende udvikling i de store konventionelle frøfirmaer: brug af stadigt mere genteknologiske teknikker til at manipulere med planternes arveegenskaber. De almindelige F1-hybrider, der er fremstillet på basis af tvungen indavl i flere generationer, er udvidet med CMS-teknikker, der indebærer elektrisk behandling af planteceller for at fremtvinge en cellefusion mellem plantearter, der ikke naturligt kan krydses, f.eks. jordskokker og julesalat. Frø af denne metode er forbudt at bruge i den biodynamiske dyrkning.
Sammen med andre økologiske og biodynamiske frøavlere i Kultursaat laver Christina forsøg med at påvirke frø med toner og klange, inden de sås. Desuden med bevægelser (eurytmi) og såning efter planetkonstellationer. Formålet er at skabe planter med større sundhed og indre balance.
Kultursaat tager sig af at sortanmelde nye sorter og oplyse om dyrkning og til sortskontrollen. Se http://www.kultursaat.com/verein.html
Frøene sorteres, renses og sælges af Bingenheimer Saatgut, der har et stort sortiment af biodynamisk og økologisk fremavlede arter af grønsager, krydderurter og blomster (se www.oekoseeds.de). Frøene sælges i relativt stor stil i Danmark: gennem Den Økologiske Have, Urtegartneriet, Solsikken og Solhjulet. Der er altså tale om frø, som mange danske haveejere og gartnere kender og bruger (i øvrigt i stigende grad: Bingenheimer solgte i 2005 ca. 30% mere i Danmark end året før)
* Hvis man som gartner/landmand tager frø af en sort til eget brug, skal man efter gældende regler betale en afgift til sortsejeren. ”Fri” skal i denne sammenhæng forstås sådan, at det er muligt at bruge frøene, da de ikke er ufrugtbare eller ubrugelige (pga. genetisk udspaltning i næste generation), som det er tilfældet for F1-hybrider.
Af Klaus Loehr-Petersen
Foreningen
for Biodynamisk Jordbrug
Økologiens Hus
Frederiksgade
72, 8000 Århus C
Tlf.
86 19 94 45
mail biodynamisk-forening@mail.tele.dk