Finn-J.dk

Atlanten

Grønland

 Thule 1978 

Side 10
af 303

Mit første arbejdssted er Magnetisk Observatorium, som er et træhus beliggende øverst i byen. Det er bygget uden brug af så meget som et enkelt søm af jern, og det er termostateret ved hjælp af en bred hulmur, hvor luften holdes på en konstant temperatur med varmepaneler. Jordens magnetfelt registreres kontinuerligt med et spejl-magnetometer, hvis udsving registreres på fotopapir i ruller. I mangel af en fremkaldemaskine skal det fremkaldes i en fiskespand, men det er heldigvis noget jeg ikke er fremmed for.

Med jævne mellemrum skal magnetometret kalibreres ved brug af sigtelinien til et fikspunkt ude i terrænet, der bliver kaldt en mire. Magnetometret udfører udæmpede svingninger, som man dæmper med en lille magnet, som man behændigt drejer i modfase med de observerede svingninger. Altsammen meget primitivt, men målenøjagtigheden er i top.

Til Geofysisk Observatorium hører desuden to andre bygninger: Ionosfærestationen og Ionosonden.

Min stilling er normeret til en teknikum­ingeniør, men som civil­ingeniør skal jeg have lidt mere i løn. Penge som Meteoro­logisk Institut vel nok har fundet, fordi jeg har erfaring med eksperi­mentel fysik og mørke­kammerarbejde, og desuden har rejst i Grønland flere gange.