En stor del af måleudstyret er sat op af amerikanske forskere, der har lejet sig ind hos Meteorologisk Institut. Mit arbejde består i at holde hele menageriet kørende, herunder at skifte papir og blæk på faldbøjleskriverne og bånd på dataloggerne. Min oplæring i de forskellige instrumenter er jo ganske overfladisk, så når noget ikke virker, må jeg ty til de udleverede servicevejledninger og ellers kontakte de ansvarlige.
Her er ikke telefonforbindelse til omverdenen, men kontakten kan etableres ved at jeg kalder Thulebasen på stationens amatør-radiosender, der så etablerer forbindelse til Boulder, Colorado, eller Alaska, eller hvor det nu måtte være. Det benytter jeg mig af ved en enkelt lejlighed: Noget udstyr er gået dødt, og efter at jeg over radioen forgæves er blevet ledt igennem en testprocedure, bliver det besluttet at sende en mand op fra Boulder. Heldigvis finder jeg fejlen kort tid efter og kan afblæse den kostbare operation - det er en vippeafbryder, der ikke er faldet i hak, frygtelig banalt.
Et af projekterne består i måling af meget langbølgede radiobølgers reflektion i ionosfæren (noget med ubådskommunikation). Signalet fra en sendemast på Thulebasen bliver modtaget og registreret her. Signalet er meget svagt og støjfyldt og bliver detekteret med en boxcar integrator, en teknik jeg kender godt fra min tid på Optisk Laboratorium. For at synkronisere sender og modtager, som jo ikke er forbundet med et synkroniseringskabel, bliver der begge steder anvendt et atomur, en cesium beam frequency standard, nederst til højre på det viste panel.
Amatørradioen kan også lejlighedsvis give direkte forbindelse til Meteorologisk Institut, men forbindelsen er for dårlig til kunne bruges regelmæssigt.
Ved almindelig radiomodtagning er tavsheden i æteren påfaldende - der er meget, meget langt herfra til verdens radiostationer. Grønlands Radio er kun noget skrat i det fjerne, men der er jo også 1625 km til Nuuk herfra. "Nede på kysten", som de siger her.