Klik her






OPHAVSRET



































Nymindegabs storhedstid genskabes


klik for stort billede

"V6" i Vesterhavn emmer af miljøet før 1931, da Nymindegab var adgangsporten til Ringkøbing Fjord. Foto: Skjern Fotoklub.


"V6" stikker 1,3 meter og kan derfor ikke sejle op i fjorden ved særlige vindforhold.



Formand Bent Poulsen foran et af de tre esehuse, som foreningen V6's Venner vedligeholder.



Esehusene kan benyttes som rastepladser, hvor man kan nyde sin kaffe.



Se også:
»  Rafleklubben er fast inventar på kroen


 Print siden


Af Didde Marie Degn
did@bergske.dk

Esehuse og fiskeri er en del af Nymindegabs historie - det er en historie, som V6's venner prøver at bevare

29. Juni 2007 12:00

NYMINDEGAB: Kutteren sejler støt ind mod Vesterhavn i Nymindegab. Motorens ene stempel banker lystigt af sted i en rytmisk tøffen og giver en fornemmelse af at sejle på fjorden i forgangne tider.

Fornemmelsen er ikke helt forkert. For "V6-Æ Gaf", som er kutterens navn, er fra 1913 og købt af en flok fiskere fra Nymindegab.

- Vi købte den i 1977 på tvangsauktion i Grenå, hvorefter de kørte den hjem på en lastbil, forklarer Bent Poulsen, der i dag er formand for V6's venner. En forening, der vedligeholder kutteren og tre esehuse i Vesterhavn. Her har foreningen genskabt et miljø, der skal minde forbipasserende om Nymindegabs storhedstid. Hvor fiskere lagde til her, og skibene på vej til Ringkøbing blev stoppet af tolden.

- Men det sluttede i 1931, da de åbnede slusen i Hvide Sande. Siden har Nymindegab ikke været en havneby, og kutterne flyttede til Hvide Sande, fortæller Bent Poulsen.

Udviklingen gik i stå i Nymindegab, og byen er i dag afhængig af hjemmeværnsskolen og turisterne.

En del af de turister, der besøger Nymindegab, lægger også vejen forbi Vesterhavn og esehusene. Et hus er blevet toilet, og to af husene rummer borde, bænke og bålsted, som alle frit kan benytte.

- Der er mange mennesker, der roser det. De synes, at det er et hyggeligt miljø, smiler Bent Poulsen, og forklarer, at arbejdet med både kutteren og husene er for V6's venners egen regning. Der er ingen offentlige kroner indblandet - kun lidt fondsmidler ind i mellem.

- Men vi gør det af en kulturhistoriske interesse, forklarer Bent Poulsen, der også formand for Fonden bag Nymindegab museum, der fortæller områdets historie.

Husene er i høj grad også en del af historien. Her kom piger og karle fra gårdene inde i landet om foråret for at fiske. Pigerne esede (satte madding på krogen), og karlene sejlede ud og fiskede.

- Og når de var trætte, sov de bagest i esehusene, fortæller Bent Poulsen.

Det kan man ikke længere. Nu er de kun til at nyde en kop kaffe i, eller grille en stille aften.

Ny indsejling
V6 lægger til kaj, og den rytmiske tøffen forsvinder. Det er ikke så tit, den gamle kutter får lov til at lufte motoren på fjorden. Medlemmerne kan få en tur. Ellers er det kun ved særlige lejligheder, at V6 får lange tøjler. Som da den sejlede forrest i kutterparaden ved Hvide Sandes 75 års jubilæum.

- Næste mål er Hvide Sande Havns 100 års jubilæum, forklarer Bent Poulsen.

Det er ikke kun alderdom, der holder V6 i Nymindestrømmen. Turen op til fjorden volder indimellem problemer.

- Vi stikker 1.3 meter, og når der er vindstille, eller vinden er syd, kan vi ikke komme op i fjorden. Der er ikke vand nok, siger Bent Poulsen, der opfordrer til at få ændret indsejlingen til Nymindestrømmen.

- Jeg synes godt, at man kunne få den udvidet og markeret med bøjer. Vi vil jo også gerne have flere både til Nymindegab. Det kunne være hyggeligt, smiler han.













  Vejret: 18 grader

Tid og Sted

Juli
M T O T F L S

25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5


Afstemning




» Billedgallerier


Sejlskibe i Århus

Våd ridelejr

Pilgrimsherberg


Copyright © 2005 De Bergske Blade – Lægårdvej 86, 7500 Holstebro - Tlf.: 99 12 83 00

Ophavsret & Links