Her spiser vi også blomsterne

Helse, 10. september 2003 (fra http://helse.dk/2003/09/10/her-spiser-vi-også-blomsterne/)

af journalist Hans Havgaard

Haven kan indeholde et skatkammer af “kosttilskud”. Den kan være et vidunderligt sted at vokse op og kræver ikke meget plads.

Vitaminer og livskraft. Det er ikke noget, familien Johannessen køber i pilleglas. Det får de fra deres have sommeren igennem, ligesom sommerhavens vitaminer bliver gemt til den mørke tid i fryser eller sylteglas.

Pladskrævende ville nogen måske sige om et sådant udendørs spisekammer med over 15 forskellige frugter, 15 forskellige grønsager, 15 slags krydderurter - mange sorter inden for hver slags - og et utal af spiselige blomster. Andre ville sige arbejdskrævende.

Hvad det første angår, er det ikke rigtigt. Familien bor i et ganske almindeligt parcelhusområde i Vipperød ved Holbæk, og grunden er på “kun” 800 kvadratmeter. Alligevel føler man sig hensat til udkanten af en skov, når man går på opdagelse i deres have.

- Lige fra vi begyndte at indrette haven for 20 år siden, var vi helt bevidste om, at den både skulle være et spisekammer og et sted at gå på opdagelse i - ud fra den betragtning, at vi begge er allergikere, overbeviste økologer og udprægede friluftsmennesker, siger Ida og Finn Johannessen.

Bytter frø

Grønsager, frugttræer, buske, blomster og krydderurter er mikset, så hele haven både fungerer som pryd- og nyttehave.

Haven byder eksempelvis på sprøde skovjordbær fra Idas mors have. Rabarber fra Finns bedstemors have i Svendborg, æbletræer og blommer, hasselbuske til glæde for egern og spætter, hindbær, Blauhilde bønner og Holgers ærter.

De velsmagende, højtydende bønner, som tilmed går i vejret og derfor er velegnede til en forholdsvis lille have, har familien skaffet gennem foreningen “Frøsamlerne” - en udvekslingsorganisation, hvor haveinteresserede kan udveksle gamle, ikke EU-godkendte, særligt velsmagende, produktive eller sjældne sorter. Det samme gælder Holgers ærter og den sjældne havemælde fra Lille Næstved Skole, som Ida og Finn Johannessen nu er genbank for.

- For os er haven jo både et spisekammer, et opholdssted og en hobby, og vi synes, det er både vigtigt og spændende at være med til at bevare de bedste af de gamle sorter.

- Holgers ærter fylder for eksempel bælgen helt ud med store, velsmagende ærter, uden at de bliver melede. Men planten er høj og derfor ikke velegnet til industriel dyrkning. Derfor vil sorten let uddø i en højt industrialiseret verden - og det ville da være synd, siger Ida og Finn om den velsmagende ært.

Viden til næste generation

- Vi gør også meget ud af at samle svampe. Der er især mange blækhatte her i området, og vores børn har været med på svampetur, siden Signe var to år. Det betyder, at pigerne nu er rimelig skrappe til at kende forskel på svampe. Og det kan de altså lige så godt lære som at kende forskel på vingummibamser, som Finn udtrykker det.

Og hans kone supplerer:

-Vi har selv megen viden om havebrug med fra vores barndom, og vi synes den er vigtig at bringe videre gennem generationerne. Hvis vi ikke giver os tid til det, vil den stille og roligt forsvinde. Og vi ved jo, at en varieret kost med både svampe og mange forskellige grønsager og frugter er med til at sikre et godt “tilskud” af vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Lever livet i haven

Mange vil bruge den manglende tid som undskyldning for ikke at stille en rigt varieret frugt- og grønsagshave til rådighed under børnenes opvækst.

Familiens have er da også arbejdskrævende - de betragter den bare ikke som sådan.

-Vi lever simpelthen hele vores sommerliv i haven. Vi starter i drivhuset i april og fortsætter helt ud i haven, så snart det er vejr til det. Og Blauhilde bønner kan høstes helt hen i november.

Ud over de mange forskellige planter og det rige liv af insekter, fugle, egern etc. er haven udstyret med et lille “altan-komfur” til fremstilling af æbleskiver, et bålsted og et shelter i svensk stil, hvor familien kan ligge inde og nyde sommerregnen. For livet i haven handler trods alt ikke kun om havearbejde.

Kan vælge at “have tid”

- Langt de fleste familier har tid til at indrette en have som vores, hvis det er det, de ønsker. Og de har tid til at samle svampe og plukke brombær i skoven. Det handler om at træffe et valg, siger Ida Johannessen.

- I vores tilfælde valgte jeg at gå hjemme de første ti år, vi havde børn.

Det gav os mulighed for at give Signe og Maja den barndom, vi syntes, de skulle have, og det gav os mulighed for selv at præge vores børn.

Finn var samtidig på nedsat tid, og dengang havde han vel at mærke kun en overenskomstmæssig ingeniørløn.

- Så det med overskud på kontoen er først noget, vi har stiftet bekendtskab med for nylig, efter jeg har suppleret min arkitektuddannelse med en uddannelse som korttekniker for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- Jeg nyder at være på arbejdsmarkedet igen, og det er bestemt dejligt med en god økonomi. Det giver mulighed for flere udlandsrejser og måske en kæmpe kombineret havestue/drivhus, som vi planlægger at bygge næste år.

- Det har bare ikke været det vigtigste i vores liv, mens pigerne var små, fortæller Ida Johannessen.

Familien har prioriteret tid og oplevelser sammen med børnene.

- Til det er haven genial. Den indeholder en masse arbejdsopgaver og aktiviteter for børn såvel som for voksne, den sikrer en god basiskost med masser af vitaminer, mineraler og sporstoffer, og samtidig holder den faktisk husholdningsbudgettet nede.

Det handler om tilvalg og fravalg

Når familien dækker op til frokost om sommeren, er det gerne med saftevand af hyldeblomst eller stenkløver, Finns hjemmelavede grovbrød og hjemmelavet marmelade. Man snakker så meget om, at verden forandrer sig hastigt, og at intet er, som det var. Men Finn Johannessen er næsten af den modsatte mening om den sag.

De somre, vi tilbringer herude i haven, er på mange måder lig med de somre, jeg husker som barn i 1950´erne. Den største forskel er, at folk generelt har flere penge til biler og udlandsrejser, og at radioen er udskiftet med fjernsynet.

Internettet er også lidt af en nyskabelse. Men jeg husker tydeligt, hvordan min far - som radioamatør - snakkede med folk fra hele verden. Den funktion har Internettet overtaget i dag - men hvad er den grundlæggende forskel, spørger Finn Johannessen, som selv arbejder inden for IT branchen. Det handler jo i bund og grund om at kommunikere med omverdenen.

På samme måde er det med havebruget - før som nu. Det handler om at skaffe de nødvendige fødevarer, ro i sindet, trygge omgivelser, livsglæde og oplevelser. At der er mange, som tilsyneladende har nedprioriteret de værdier i dag, er en anden sag. Men mulighederne ligger der. Det handler om tilvalg og fravalg, mener Finn Johannessen.

Familien Johannessen har bl.a.hentet inspiration til sin have følgende steder:

Organisationen Praktisk Økologi, www.praktiskoekologi.dk

Foreningen Frøsamlerne v. Lila Towle, Drøwten 9, Lindum, 8830 Tjele

Anemette Olesens bøger “De glemte køkkenurter” og “Blomster på menuen”, udgivet på forlaget Frydendal, samt Politikens bog om krydderurter - ligeledes skrevet af Anemette Olesen - samt Marie Louise Kreuters bog “Økologisk havebrug - en håndbog” udgivet af GAD.


Uddrag af Johannessen planteudvalg på den 800 kvadratmeter store grund i Vipperød ved Holbæk.

Frugt

Skovjordbær, alm. jordbær, bærmispel, solbær, taybær, brombær, spiseæbler som Discovery, Cox Orange, Filippa - som også er god til æblegrød, Belle de Boskoop, som er god at tørre til vinterslik, Victoriablommer, mirabeller, ribs, solbær, stikkelsbær, som også er glimrende til saft, stikkelsbærkiwi, hindbær, rabarber, kirsebær, moreller, hyld, hasselnødder og druer.

Grønsager

Holgers ærter, Blauhilde bønner, grønkål, rosenkål, porrer, mange slags løg, purløg og hvidløg, havemælde, ruccullasalat, sisho, agurker, tomater, chilipeber, stenkløver, salater, radiser, jordskokker, asparges samt tallerkensmækkere, hvor bladene spises som salat, blomsterne som pynt og frugterne syltes som kapers.

Krydderurter

Basilikum, timian i et utal af sorter, salvie, ananassalvie - bruges blandt andet til pynt på lagkager, isop, sar, karryplanter, diverse mynter, anisisop - smager af lakrids, samt spansk kørvel Hertil kommer en del spiselige blomster, hvis primære funktion er, at give maden et farverigt pift.

Haven indeholder også en del gamle lægeplanter.