Atlanten Grønland Sydgrønland 1975

Sydgrønland 1975

Tre ugers vildmarksvandring

Efter vandreferien i Sydgrønland med Dansk Vandrelaug i sommeren 1974 får jeg lyst til at opleve nogen af de områder, vi ikke nåede at få at se. Jeg får tre venner med på idéen og vi beslutter selv at arrangere en tur derop.
Ligesom året før bliver ruten lagt i komplet ukendt terræn, for det lykkes os ikke at finde nogen beskrivelse af området. Den tre uger lange ferie bliver en naturoplevelse helt i særklasse. Desuden tager vi forinden på et imponerende antal hyggelige træningsture i smuk natur - ture som også er gode oplevelser.
Materiale om landet: Før turen får vi denne geologiske beskrivelse, og efter turen bidrager vi med stof til denne guide.
Planlægningen og forberedelserne med trænings­ture og indkøb af udstyr og proviant.
Februar til juli 1975.
Rejsen med fly København-Narsarsuaq, bådturen til Igaliku, samt den første dags vandring.
23. - 25. juli.
Tre døgns vandringer rundt i et eventyrlig vildt fjeldlandskab.
26. - 28. juli.
Vandringer mellem fjorden og indlandsisen gennem en dyb dal med stejle fjeldsider. Tilbage gennem Qoororsuaq til Igaliku.
29. juli - 5. august.
Vandring gennem grønne fjelde og langs blå fjorde fra Igaliku til Julianehåb.
6. - 12. august.
Byvandringer i en af Grønlands flotteste byer, samt hjemrejse med helikopter og fly.
12. - 15. august.
Om dette album:
Denne vandreferie rummede nogle enestående naturoplevelser og er virkelig værd at mindes, men det er nu næsten 40 år siden den løb af stabelen, så det er ret beskedent, hvad jeg konkret kan huske. Jo, en del af turens højdepunkter og vanskeligheder kan jeg godt huske, men ingenting fra trænings­turene. Til støtte for hukommelsen har jeg af skrift­lige kilder kun nogle få stikord i kalender og negativ­album, samt vandreruten på et kort, men til gengæld en guds velsignelse af fotografier. For til trods for en betragtelig udgift til film, tog jeg henved ligeså mange billeder, som jeg idag ville tage digitalt. I Grønland havde jeg to Nikkormat kameraer med og vekslede mellem at tage farve­lys­billeder og sort-hvide negativ­film. (På Kodachrome 64, Ilford FP4 og Agfapan 25 med en 55 mm macro og en 135 mm tele).
Farve­lys­bil­lederne var jo flotte og egnede sig til frem­visning, når vi var flere sammen. Men jeg holdt også af den grafiske enkelt­hed ved sort-hvide foto­grafier og ville gerne selv lave forstør­relser til album og til opklæbning på spånplade.              

Jeg affotograferede desuden alle lysbilleder, så jeg i albummet kunne supplere med sort-hvide forstørrelser af disse. Alligevel blev albummet aldrig færdigt, forstør­rel­serne ligger stadig og samler støv. Lysbillederne derimod har jeg optrådt med ved flere lejligheder, i Dansk Vandre­laug, Qatanngut, og for nogle få år siden i Det Grøn­landske Selskab.
Albummet kommer så nu på digital form her på hjemme­siden, bedre sent end aldrig. Det ser ikke så pænt ud at blande farve- og sort-hvide billeder, men når jeg alligevel gør det, er det fordi jeg fore­trækker en fremad­skridende tur­beret­ning fremfor et galleri.
Desværre har jeg ikke længere forbindelse med nogen af de personer, der optræder i denne serie; så hvis du finder billeder af dig selv her og er glad for det eller ikke bryder dig om det, vil jeg gerne høre om det - e-mail på forsiden.
© Copyright: Fotografier og tekst er beregnet til at blive set på denne hjemmeside og må ikke uden tilladelse anvendes i anden sammenhæng.
© Copyright: Photographs and texts are intended to be viewed on this website and should not be used in any other context without permission.