Finn-J.dk

Atlanten

Grønland

 Thule 1979 

Side 9
af 139

Som forberedelse til at kunne telte på havisen forsøgte jeg mig allerede sidste år med forskellige søm og skruer som teltpløkke. Kamsøm virkede godt, men krævede værktøj ved brugen, så jeg endte med skrue­kroge, hvor jeg på iono­sfære­stationens drejebænk filede gevindet ned, så de ikke flækkede isen. (Dem har jeg brugt lige siden, foto fra 2023.)

På sne bruger jeg to 10x10cm alu­miniums­plader med ombøjede hjørner til at stille telt­stængerne på. Desuden snepløkke, som er store telt­pløkke også lavet af 1 mm aluminium.

Her kan ses min originale pakliste.

Som skismøring bruger jeg i starten hvid Swix, senere grøn og blå. Temperaturen når typisk ned til -25º, hvor sneen føles som sandpapir, og skismøringen hurtigt bliver slidt af. For at få den bedre til at holde, smelter jeg den på med primus­brænderen, hvilket er muligt, da det er vindstille det meste af tiden.

I mit lille Trangia stormkøkken har jeg erstattet sprit­brænderen med en hjemmelavet primus til petroleum, der har dobbelt så høj brændværdi som sprit. Optænding sker med petroleum på en væge, idet den normalt anvendte sprit er svær at tænde ved de lave temperaturer. Jeg får et forbrug på cirka 1,5 liter petroleum per uge, et meget beskedent forbrug i betragtning af at jeg både bruger det til madlavning, kakaopauser, smeltning af skismøring og til varme i teltet. Vanddunken bruger jeg som varmedunk i soveposen - opbevaring af vand i flydende form kræver en termoflaske, hvad jeg ikke har med.